Açık Lise rehberi

Haber Giriş : 17 Aralık 2005 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek lisesi mezunlarına çifte diploma ve üniversite yolunu açan yönetmeliğin nasıl uygulanacağı ile ilgili soru işaretleri ortaya çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Açık Lise' yönetmeliğinde yaptığı değişiklikten sonra uygulamanın nasıl olacağına ilişkin karmaşa ortaya çıktı. Haberi gazetelerden okuyan vatandaşlar, çocuklarının yeni yönetmelikten nasıl faydalanacağını öğrenmek için yetkilileri soru yağmuruna tuttu. Açık Öğretim Lisesiilişkin bazı sorular ve yetkililerin cevapları şöyle:

* Uygulama neyi getiriyor? Daha önceki uygulama genel lise öğrencilerinin, mesleki ve teknik açık liseye kaydolup, çifte diploma almasını sağlıyordu. Bu uygulama şimdi mesleki ve teknik okul öğrencilerine de açıldı.

* Mesleki ve teknik okul mezunları Açık Öğretim Lisesibitirebilmek için kaç kredi alması gerekiyor? Kişinin daha önce bitirdiği programda aldığı zorunlu veya seçmeli derslerin sayısı ve durumu tamamlamada belirleyici olacak. Öğrencilerin ayrıca bir diploma sahibi olmak için 6 ders ile 20 ders arasında değişen sayılarda fark dersi almaları söz konusu olabilir. Alanda asgari 80 kredililik ders alma veya tamamlama esas olacak.

* Yönetmelik değişikliği genel liselere nasıl yansıyacak? Bu yönetmelik değişikliğiyle genel liselerin alan değiştirme veya ikinci bir alanı bitirme problemi de ortadan kalkıyor. Bununla birlikte; orta öğretim okullarından ayrılanlar ve mezun olanlara ve bir yüksek öğretim kurumundan ayrılan veya mezun olanlara, şartlarını yerine getirdikleri taktirde Açıköğretim Lisesimezun olma hakkı verilebiliyor.

* Açık Lise en çok hangi alana avantaj sağlıyor? Uygulaması, sanıldığı gibi imam hatiplere değil Teknik ve Anadolu Teknik liselerine avantaj sağlıyor. Çünkü bu okulları bitirenler, en az dersi almak zorunda. Bu liselerle genel liselerin alan ve ortak dersleri örtüşüyor. Mezunlar, en az fark dersi vererek ikinci diplomayı alabilecek.

* Uygulama zorunlu mu? Yeni düzenleme mecburiyet getirmiyor; yükseköğretim yapmak isteyen istekli ve başarılı öğrencilere sadece imkan tanınıyor.

* Sınavlar nasıl yapılacak? Açık Lise bitirme sınavları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bütün illerde merkezi sistemle yapılacak.

* Yönetmelikte kılıf kıyafet ile ilgili bir değişiklik var mı? Kılık-kıyafetle ilgili herhangi bir yenilik yok. Eski uygulama aynen devam edecek.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber